Vergroen uw bedrijfspand

Wist u dat groen in en rondom het kantoor een positief effect heeft op het welbevinden en de gezondheid van uw medewerkers? Door het aanbrengen van groen rondom en op uw bedrijfspand wordt ook het water vastgehouden en daarmee overlast voorkomen. Kortom, er zijn veel redenen om uw bedrijfspand te vergroenen.

Waar kunt u beginnen?
De makkelijkste aanpassing die u kunt doen, is het vervangen van stenen rondom uw gebouw voor kleine geveltuintjes. Deze geveltuintjes zorgen ervoor dat het water de grond in kan zakken en voor een deel wordt vastgehouden. Zo wordt het riool ontlast en daarbij zult u merken dan het minder warm wordt rondom uw gebouw. Ook stimuleert dit de biodiversiteit.

Wilt u het een stapje verder trekken dan kunt u zich ook gaan verdiepen in het creëren van een groendak of een bedrijfs- (binnen)tuin. Deze bieden niet alleen ruimte voor de natuur maar zorgen ook voor een fijne plek voor uw medewerkers. En hierdoor zal water op uw terrein meer ruimte krijgen.

Waardevermeerdering
Het aanbrengen van groen rondom en op uw gebouw zorgt voor een waardevermeerdering van uw pand. De stijging kan wel oplopen tot 10%. Dit komt omdat het de omgeving verfraaid en dit leidt tot een beter investeringsklimaat. Dit betekent dat een deel van deze investering dus weer terug te verdienen is in de verhoogde waarde van het pand.

Biodiversiteit
Gebruik bij beplanting verschillende soorten planten zodat de biodiversiteit wordt gestimuleerd. Denk hierbij aan nectar- en pollenrijke struiken, bomen en vaste planten. Dit zorgt voor een fijne leefomgeving voor de verschillende dieren.

Water op het bedrijventerrein
Op veel bedrijventerreinen ontstaat overlast van regenwater doordat er onvoldoende ruimte is voor het water om de grond in te zakken. Nu kan het lastig zijn om groen toe te voegen zeker op plekken waar verharding noodzakelijk is. Maar er zijn veel technieken die er toch voor zorgen dat er ruimte is voor water, denk aan infiltratiekratten, wadi’s en speciale rioleringen.

Heeft u toch stukjes grond die niet gebruikt worden? Plant hier dan struiken of bomen, deze zullen het water opnemen en vasthouden.

Geïnspireerd? Bekijk hier het voorbeeldproject van Plukon en CêlaVíta.

Subsidie
Gaat u met uw bedrijventerrein of tuin aan de slag en wilt u daarbij uw terrein of tuin klimaatbestendiger maken? Dan kunt u subsidie ontvangen voor de volgende maatregelen:

  • Afkoppelen van regenwater
  • Planten van een boom
  • Bestrating verwijderen en vervangen voor groen
  • Groen(blauw)dak aanleggen
  • Nuttig gebruik regenwater
  • Regenton, -schutting of -zuil

Bekijk hier de stimuleringsregeling.

Bijeenkomst voor professionals

Wilt u bedrijven helpen met het inrichten van hun ruimtes? Kom dan naar de duurzame tuinen bijeenkomst voor professionals in de tuinbranche. Bekijk het hier.

BRON: De Groene Agenda