Ermelose ondernemer bespaart energie met leaseconstructie

Willem Boeve van de DA Drogisterij in Ermelo investeert in duurzaamheid door ledverlichting te leasen. Dat is een gemakkelijke manier voor winkeliers om op korte termijn energie te besparen. De drogisterij verbruikt nu 17.000 kWh minder per jaar, wat Boeve direct terugziet op zijn energierekening. Samen met hem en andere ondernemers werkt de gemeente Ermelo aan de verduurzaming van het dorp en de omliggende kernen. De gemeente stelt samen met Veluwe Duurzaam goedkope energiescans beschikbaar voor ondernemers die net als Boeve willen investeren in energiebesparing en duurzaamheid.

In het begin merkt Boeve weinig van zijn investering in ledverlichting. Hij gaat er financieel niet op achteruit, maar ook niet direct op vooruit. Met een bedrijf sloot hij een slimme deal: het bedrijf installeert ledverlichting en de maandelijkse financiële besparing die het oplevert, wordt gebruikt om het bedrijf in een tijdsbestek van drie jaar af te betalen. Inmiddels zitten de drie jaar er bijna op, waarna hij bijna 300 euro per maand gaat ‘verdienen’.

Allerlei voordelen
De nieuwe verlichting brengt veel voordelen met zich mee. “De ledlampen zijn veel zuiniger, gaan erg lang mee en worden niet zo warm als mijn oude lampen. Daardoor hoef ik in de zomer ook minder te koelen,” verklaart Boeve. “En het is ook nog eens duurzaam.” Een voordeel van de leaseconstructie is de ontzorging en garantie. “Je kiest een lamp uit met een goeie lichtkleur. De rest wordt geregeld. En als er een lamp tussentijds kapot gaat, kan je die opsturen, waarna je direct gratis een nieuwe ontvangt.”

Door het proberen van verschillende proeflampen kon Boeve goed afwegen welke lamp geschikt was. “De juiste lichtkleur is belangrijk in een winkel. Vroeger was ledverlichting erg kil. Inmiddels is dat flink verbeterd.”

Je steentje bijdragen
De drogisterij verbruikt door de ledverlichting 70% minder elektriciteit en daarmee draagt Boeve direct zijn steentje bij aan duurzaamheid in de gemeente Ermelo. Zijn tip voor andere ondernemers is om ledverlichting te leasen. Hij licht toe: “Je kunt direct beginnen met besparen en je geld blijven gebruiken voor wat je als ondernemer belangrijk vindt: de zaak.”

Boeve vindt het opmerkelijk dat alleen een bedrijf uit België hem benadert voor de lease-optie. “Zijn er geen bedrijven uit de omgeving die dit doen?” vraagt hij zich af. Hij zou dat interessant vinden, ook voor toekomstige duurzame maatregelen zoals zonnepanelen en de vervanging van zijn cv-ketel.

Energiescans
Er is goedkoop advies beschikbaar voor bedrijven in de detailhandel en horeca die net als Boeve willen investeren in energiebesparing. De gemeente Ermelo biedt samen met Veluwe Duurzaam energiescans aan met 50% korting. Een adviseur neemt een uur de tijd om alle quickwins op een rij te zetten op het gebied van verlichting, koeling en verwarming. Ermelose ondernemers die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Veluwe Duurzaam of gaan naar www.veluweduurzaam.nl/energiescan

Tip: bekijk het gebouw hier.